top of page

Om de zes jaar vinden er op de tweede zondag van oktober GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN plaats. In 2018 zal dat dus op 14 oktober 2018 zijn. Elke Belg vanaf 18 jaar gaat op die dag een stem uitbrengen in de gemeente waar hij of zij woont. Ook onderdanen van andere landen die in één van onze steden of gemeenten wonen, kunnen ervoor kiezen om te gaan stemmen. Zij hebben stemrecht. Voor de Belgen geldt er een opkomstplicht: zij moeten naar het stemlokaal gaan en daar blanco of geldig stemmen.

De politici die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen in de maanden voor de tweede zondag van oktober CAMPAGNE voeren. Dit wil zeggen dat ze acties opzetten, activiteiten organiseren en reclame maken om kiezers te overtuigen van hun standpunten of hun visie op de stad of gemeente. Zo zal je in de maanden voor de verkiezingen krantjes, bladen en kaarten in de bus krijgen en borden met affiches en andere creaties van zowat elke partij in het straatbeeld zien verschijnen. Naast inhoudelijke standpunten zal je hierop lezen wie op de lijst van de partij zal staan.

Een LIJST telt maximaal evenveel kandidaten als er zetels zijn in de gemeenteraad. Dit aantal is altijd oneven. Er mogen ook minder kandidaten op de lijst staan, maar zeker niet meer. Elke kandidaat moet in de gemeente wonen waar hij of zij opkomt of kandidaat-gemeenteraadslid is. Daarnaast zijn er nog twee regels waaraan een lijst met kandidaten moet voldoen: de eerste (de lijsttrekker) en de tweede kandidaat van de lijst mogen niet van hetzelfde geslacht zijn, het moeten een man en een vrouw zijn. Voor de volledige lijst geldt dat het aantal kandidaten van het ene geslacht slechts één hoger mag zijn dan het aantal kandidaten van het andere geslacht.

 

Enkele weken voor de verkiezingsdag krijg je een OPROEPINGSBRIEF waarop staat vermeld in welk stembureau je je stem moet uitbrengen. Deze brief en je identiteitskaart moet je meenemen wanneer je gaat stemmen. Op de oproepingsbrief staat informatie over hoe je een stem moet uitbrengen. Hoe moet je geldig stemmen? Dat vertellen we jullie hier.

bottom of page